Невероятно, но факт, България е преобладаващо зелена -  над 90% е

...
Невероятно, но факт, България е преобладаващо зелена -  над 90% е
Коментари Харесай

Ниви, градини и пасища покриват над половин България

Невероятно, само че факт, България е преобладаващо " зелена " -  над 90% е покрита с гори, ниви и пасища, овощни градини и лозя, реки и езера. В същото време единствено 1.39% от територията на страната е заета от разнообразни типове резервати, в които природата е под специфична отбрана. Това разкрива първо по рода си изследване на Националния статистически институт.  Данните, които са актуални към 31 декември 2021 година, демонстрират, че урбанизираните площи са под 5%, а инфраструктурата - магистрали, пътища, тръбопроводи - заема по-малко от 3% от държавната територия.

Изследването на Национален статистически институт е доста забавно, тъй като е в контраст на общото усещане, че " всичко се застроява " и че си " съсипахме природата ". Но е показателно, че предпазените зони са алегоричен %, а е известно, че даже и тях държавата мъчно опазва - за информация Седемте рилски езера, които са застрашени от изгубване поради пълчищата туристи.

И по този начин, в случай че съдим по разпределението на територията по метод на потребление, страната ни несъмнено е земеделска - площите за селско стопанство заемат близо 55% (тук влизат ниви, трайни насаждения, ливади, пасища и мери).

На второ място са горите, които се простират върху една трета (33.13%) от площта на родината ни (ако сте не запомнили урока по география, Национален статистически институт напомня, че тя е 111 хиляди кв километра).

Оказва се, че единствено 4.62% от България е " урбанизирана ", т.е. усвоена и превърната в обитаеми места. В изследването се прецизира, че " урбанизирана територия " са всички поземлени парцели, на които има къщи и блокове, публични здания и комплекси, паркове, градинки, игрища и спортни площадки, хотели, СПА центрове, индустриални обекти и складови бази, както и терените със особено предопределение и прилагане.

2.68% от земята ни е " територия на превоза " - това са трасетата, през които минават пътищата, електро-, водо- и газопроводите  и прилежащите им уреди.

Целта на статистическото проучване е да обезпечи настояща информация за структурата на използването на земята на национално и районно равнище, а в дълготраен проект да даде опция за следене на промените в разпределението на главните типове територии, обсянват от Национален статистически институт. Източник на данните са актуалната цифрова кадастрална карта и кадастралните регистри. 

 

Определения

Територия на транспорта - включва площите на поземлените парцели за придвижване и транспортни обекти и поземлени парцели за уреди на проводи. „

Земеделска територия “ -  ниви, трайни насаждения, ливади, пасища и мери.

Горска територия -  дървопроизводителни гори и недървопроизводителни горски площи.

Територия, заета от води и водни обекти - включва поземлени парцели за водни течения, водни площи и уреди.

Защитена територия - включва поземлени парцели за предпазена естествена среда и поземлени парцели за обекти на културно-историческото завещание. В тази категория попадат най-вече поземлени парцели, които са държавна благосъстоятелност.

Нарушена територия - включва поземлени парцели за рандеман на потребни изкопаеми и поземлени парцели, заети от индустриални и битови боклуци, деградирали земи.

Непоказано - в тази категорията са включени всички площи, непокрити от цифрова кадастрална карта, както и обособени поземлени парцели от кадастралната карта, за които липсва стойност за метода на трайно прилагане и за типа на територията, в която попадат.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР